På kalaset igår bjöds släkten på nybakta susannabullar och
rice-crisptårta.
Här kommer receptet för den som är fikasugen
Susannabullar
(32 bullar, använd folieformar)
50 gram jäst
2 dl mjölk
4 dl (240gram) vetemjöl
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 ägg
6 dl (360gram) vetemjöl
Fyllning:
150 gram smör
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Uppvispat ägg och pärlsocker
- Fyllning: Rör ihop ingredienserna och forma två längder. Dela dessa så det blir totalt 32 kulor. Lägg dem på bakplåtspapper på ett fat i frysen och täck med folie. Kan förberedas långt i förväg.
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt 4 dl mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa 30 min.
- Arbeta sedan in smör, socker, ägg samt sist mjöl.
- Ta upp degen och dela den på hälften. Rulla ut och dela varje rulle i 16 delar. Forma till bollar och lägg i formarna.
- Jäs bullarna väl, ca 50min-1h. Ta fram smörkulorna och tryck ner en i varje bulle. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader 8-10 minuter.
RiceCrispTårta
Gör så här
- Tårtan blir stor som en plåt, jag gjorde dubbla bottnar och dubbel sats smörkräm.
- Dela på äggulor och vitor. Vispa äggvitor och socker c:a 10 min. Tillsätt ättikan och vispa ett par minuter till. Rör sen ner Rice Crispies. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i 125 grader längst ned i ugnen, c:a 1,5 tim. (Jag körde båda samtidigt i varmluftsugn).
- Blanda allt utom margarinet och vaniljsockret i en kastrull. Koka till en jämn o tjock smet (tar bara ett par minuter).
- Rör hela tiden. Tag av kastrullen från spisen och rör ner vaniljsockret och margarinet klickvis.
- Dela marängbottnen i två halvor (om du gör enkel sats). Bred ut ett lager smörkräm och ett litet lager grädde på den undre bottnen. (Jag tog bara smörkräm emellan).
- Lägg den andra halvan ovanpå och bre på vispad grädde och garnera med frukt, choklad, daim eller strössel eller vad du gillar bäst.
emelie
10 augusti 2010 15:21
Det va sååå himla gott...! Det ska vi ABSOLUT prova på!!! Kramar Emelie
LF
10 augusti 2010 17:44
Susannabullar det var toppen det.
Jag kan nog säga att det var de godaste bullar jag ätit.
Sa missa inte detta recep.
LF